Jan Rune Holdhus har vært en kjent mann i Stavangers uteliv og underholdningsbransje i mange år, men det var da han fant sitt alter ego, servicetorglederen June kommune, at ting virkelig tok av.
Det store fallet
Figuren June Kommune ble født som et resultat av en vrede som Jan Rune bygget opp under pandemien. Artistlivet lå i grus etter et år med nedstengning. Da han falt på isen utenfor huset sitt vendte raseriet seg mot kommunens manglende strøing. Kjæresten satt i karantene i Singapore og bad han om å gjøre noe løye ut av sinnet.
Kraften i sosiale medier
Jan Rune laget en improvisert selfievideo med sin nye rollefigur June Kommune, og delte videoen på Facebook. Da han tok opp igjen telefonen var hans verden forandret. Den lille videosnutten hadde fått 20.000 visninger i løpet av en halv time.
Etter kort tid var det mange hundre tusen visninger av June Kommune, som på kort tid ble et begrep i distriktet. Jan Rune hadde fått det store gjennombruddet på grunn av en video han laget på ti minutter. – Nesten litt ergerlig å tenke på, sier Jan Rune Holdhus. – Hadde jeg visst det var så enkelt hadde jeg gjort det for lenge siden, sier han med et smil.
Hvem strør?
Og hadde det ikke vært for manglende strøing hadde ikke karrieren skutt fart på samme måte. Og hvem var det som egentlig hadde ansvaret for å strø fortauet? Det var faktisk ikke kommunen.
Det er nemlig huseieren selv som har ansvaret. – Det vet jeg nå, sier Jan Rune Holdhus. Hans hellige vrede var egentlig en ganske urettferdig vrede – i hvert fall når det gjaldt strøingen.
Med hjerte for andre
Jan Rune Holdhus er kjent som vokalist og låtskriver, tegner, dragartist og skuespiller. Han har et hjerte som banker for mennesker som sliter psykisk og med rus og støtter aktivt Mental Helse og Fontenehuset. – Han mener den jobben de gjør for å skape et rom, en sone for folk som har falt utenfor arbeidslivet, er gull verdt – Det å jobbe for at mennesker med psykiske problemer og traumer får treffe og jobbe sammen med andre mennesker, er gull verdt, mener Holdhus.
Han har mistet venner som har gått under som følge av rus, og det gjør at han ser verdien av arbeidet som gjøres for de som har problemer med dette.
– Jeg ser hvordan rus kan ødelegge livet for mennesker, og det er veldig viktig å forebygge det, sier han.
Et paradoks
Han er deleier i en bar i Fargegaten. Han ser at det kan virke paradoksalt å involvere seg i arbeidet mot rus og samtidig starte en bar, men han mener at det går an å kombinere. Det han har ønsket å skape med baren Fri er et fristed midt i byen der det er mulig å kjenne seg hjemme, hvor man blir sett i tillegg til at det er mulig å kjøpe alkohol. I baren er det jevnlig temakvelder om vanskelige sider ved livet. Flere ganger har det handlet om selvmord. Organisasjonen Fri er også en naturlig samarbeidspartner.
Kald kveld – varmt minne
Vi besøker multikunstneren i hans egen stue, der veggene er dekket av kunst. Men bildet som han har det nærmeste forholdet til henger litt for seg selv, og er ganske unnselig, det er en kunstplakat i A3-format som viser Lysegårdsbakken i Lillehammer en kald februarkveld i 1994.
Bentein Baardsons åpningsseremoni ble en skjellsettende opplevelse for Jan Rune Holdhus. Han ble fullstendig bergtatt. – Jeg tør nesten ikke si hvor mange ganger jeg har sett den åpningsseremonien, sier han.
Et egg kom opp av bakken. Underjordiske vesener – vetter og alver – bygget et rede for å varme og verne om egget. Vettene løftet egget opp i stående stilling og egget ble forvandlet til en jordklode, som roterte en gang. Jordkloden åpnet seg og en fredsdue kom til syne. Samtidig ble det sluppet ut flere hundre kunstige hvite duer.
For Jan Rune Holdhus falt alt ting på plass. Det var dette han ville jobbe med. Han tok kontakt med rådgiver på ungdomskolen og sammen fant de fram til Lundehaugen skole, der han begynte på linjen for sang, dans og drama.
Ingen fredsdue
Noen år senere kom Jan Rune ut av sitt eget egg, da han kom ut av skapet som homofil. Men han synes ikke at duen er noen god analogi for hans prosess. – Hvis det skulle handle om meg hadde det nok vært en snakkende papegøye som dukket frem, humrer han.
Episoden ble sendt på JærRadioen, Radio Sandnes, Radio Atlantic og Radio Nordsjø torsdag 23. februar klokken 1200. Den ble sendt i reprise lørdag 25. februar klokken 09.00, og søndag 26. februar klokken 15.00.