I neste episode av «I min verden» møter reporter Gunnar Grøsland nå Hadia Tajik, stortingsrepresentant for Rogaland. Hun har vært statsråd i to ulike regjeringer, og nestleder i Arbeiderpartet i sju år, og enda er hun ikke fylt 40.
Denne våren måtte Tajik innse at hun måtte gå av både som statsråd og nestleder. Som så mange andre politikere hadde hun begått feil knyttet til skattefradrag for pendlerleiligheter – derfor er hun nå tilbake som vanlig stortingsrepresentant.
– Tro meg når jeg sier at dette var en lett avgjørelse, sier Tajik til JærRadioen. Hun sier det viktigste ikke er hvor lenge man har et verv, men hva man får gjort mens man har det. Og Tajik var en aktiv arbeidsminister i det drøyt halve året hun hadde posten.
Hun tror at det at hun elsker å jobbe, er den viktigste grunnen til at hun har kommet så langt. I tillegg til at hun innrømmer at hun er ganske smart. Det gjorde at hun allerede som 23-åring ble politisk rådgiver for statsmininster Jens Stoltenberg, den yngste i stillingen noensinne.
Bjørheimsbygd
Foreldrene visste lite om dette da de reiste fra Pakistan til Norge på begynnelsen av 80-tallet. De bosatte seg i Bjørheimsbygd, der de startet en liten butikk i førsteetasjen av huset de hadde kjøpt. Etter hvert fikk faren brukt sveiseutdanningen sin og ble en del av oljeeventyret.
Da Hadia ble aktiv i AUF ville ikke foreldrene at hun skulle reise på leir på Utøya – hun måtte nøye seg med dagsturer de gangene hun ble invitert til å holde innlegg. Og i 2011 skulle hun også bare på dagstur for å holde foredrag sammen med Gro Harlem Brundtland. Tilfeldighetene ville at hun og venninnen dro tilbake fra Utøya tidligere enn planlagt – bare noen timer før leiridyllen ble smadret av en falsk politimann med automatvåpen.
Hun forteller at som norsk-pakistaner var det ikke så mange forbilder som kunne få henne til å føle seg stolt av sin bakgrunn. Men da hun leste Salman Rushdies romaner kjente hun at det fantes en verden som de hadde felles, og som hun kunne være stolt av.
Ytringsfrihet
Da hun var i begynnelsen av 20-årene jobbet hun for organisasjonen PEN i London, og en kveld var jobben hennes å transkribere et foredrag som Salman Rushdie skullle holde. Den kvelden fikk hun et syn på ytringsfrihet som har preget henne siden.
Salman Rushdie mente at det er svært viktig å respektere mennesker, men ikke meningene deres, at man kan rive i stykker folks oppfatninger og ytringer. Han mente at hvis du ikke lenger kan latterliggjøre, kritisere eller vise forakt for visse typer ideer, da er du ikke lenger fri til å mene hva du vil.
Hadia Tajik mener at dette er helt vesentlig for at ikke enkelte meninger skal bli hellige kyr og være fritatt for debatt.
Hadia Tajik sin historie ble sendt i serien «I Min Verden» på JærRadioen, Radio Sandnes, Radio Atlantic og Radio Nordsjø torsdag 1. desember klokken 12.00. Den ble sendt i reprise lørdag 3. desember klokken 09.00, og søndag 4. desember klokken 15.00.